Witaminy z grupy B wspierają przede wszystkim prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Po pierwsze łagodzą napięcia nerwowe. Po drugie poprawiają sprawność intelektualną, a także nastrój. Dzieje się tak, ponieważ uczestniczą w procesach metabolicznych. Jedną z ich funkcji jest przyswajanie węglowodanów, a dokładniej zamiana glukozy w energię. Nie wpływają jednak wyłącznie na zdrowie psychiczne człowieka. Każda z witamin odgrywa inną rolę w organizmie.
Jakie działanie ma witamina B6 (pirydoksyna) i B7?
Witamina B6 uczestniczy w przemianach białka, ponieważ ułatwia jego wchłanianie. Ponadto bierze udział w przemianach witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i tryptofanu, metabolizując go na witaminę B3. Ponadto działa na glikogenezę i glikogenolizę w mięśniach. Uczestniczy w produkcji hemoglobiny, oddziałuje na ciśnienie krwi czy skurcze mięśni. Ponadto zwiększa odporność immunologiczną organizmu i bierze udział w produkcji przeciwciał. Ostatnio mówi się o tym, że może zwiększać skuteczność terapii autyzmu. Natomiast witamina B7 (biotyna, witamina H) jako koenzym karboksylazy bierze udział w syntezie m.in. kwasów tłuszczowych. Biotyna wpływa również na odpowiedni stan skóry (niweluje wypryski i procesy zapalne), prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. Chroni przed siwieniem i wypadaniem włosów. W związku z tym jest popularnym suplementem wzmacniającym kondycję włosów, skóry i paznokci.
Jakie działanie ma witamina B8 (inozytol) i witamina B9?
Witamina B8 (inozytol) uznawana jest przez specjalistów za środek oddziałujący na insulinowrażliwość. Z kolei kwas foliowy odgrywa znaczącą rolę w syntezie DNA, które uczestniczy w prawidłowym podziale komórek. Witamina chroni przed defektami wdrodzonymi, również neurologicznymi. Jednocześnie wspiera prawidłowe funkcjonowania układu krwiotwórczego, zapobiegając anemii. Uczestniczy także w wytwarzaniu przekaźników nerwowych, które wpływają m.in. na nasze samopoczucie, apetyt i sen. Pełni też znaczącą funkcję w metabolizmie homocysteiny.
Jakie działanie ma witamina B1 (tiamina) i witamina B2?
Tiamina wspiera działanie układu sercowonaczyniowego, pomagając niwelować chorobę morską oraz półpasiec. Ponadto wpływa na wzrost i rozwój kości. Ryboflawina (witamina G, witamina B2) ma nadrzędne znaczenie dla układu odpornościowego człowieka. Poprawia stan skóry, paznokci i włosów. Ponadto wzmacnia wzrok, wspiera kurację anemii oraz chorób jamy ustnej, języka i wargi.
Jakie działanie ma witamina B3 (niacyna, witamina PP) i witamina B4?
Niacyna uczestniczy w syntezie hormonów płciowych (estrogenu, testosteronu i progesteronu), kortyzolu, insuliny oraz tyroksyny. Bierze także udział w produkcji czerwonych krwinek. Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, chroni przed dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Niektóre badania sugerują, że może przeciwdziałać schizofrenii. Witamina B4 jako jedna z wielu uczestniczy w tworzeniu i utrzymaniu poprawnej budowy komórek. Kontroluje również funkcje układu oddechowego, mięśni, serca, jak i mózgu (funkcje pamięci). Reguluje również procesy w zakresie gospodarki tłuszczowej.
Jakie działanie ma witamina B5 (kwas pantotenowy) i witamina B12?
Witamina B5, która jest koenzymem A, uczestniczy w przemianach, które związane są z gospodarką energetyczną. W związku z tym uczestniczy między innymi w syntezie kwasów tłuszczowych, hormonów sterydowych, cholesterolu czy witaminy A i D. Przyspiesza produkcję żółci oraz czerwonych ciałek krwi. Zmniejsza także objawy artretyzmu. Przeciwdziała siwieniu i łysieniu. Wspiera prawidłowe funkcje układu autoimmunologicznego, chroni przed negatywnymi skutkami zażywania antybiotyków. Natomiast witamina B12 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek w szpiku. Ponadto metabolizuje tłuszcz, białka i węglowodany, a także serotoninę. Poprawia apetyt u dzieci.
Jakie działanie ma witamina B13 (kwas orotowy) i witamina B15 i B17?
Kwas orotowy pozwala lepiej metabolizować kwas foliowy oraz witaminę B12. Wspiera lepsze działanie wątroby i przynosi lepsze efekty leczenia stwardnienia rozsianego. Z kolei kwas pangamowy zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Poprawia ukrwienie mięśni oraz pozostałych tkanek, ponieważ rozszerza naczynia krwionośne. Zmniejsza nieprzyjemne ataki astmy, a także chroni przed konsekwencjami marskości wątroby. Ostatnią z witamin z grupy B jest amigdalina, czyli witamina B17. Jakim działaniem się charakteryzuje? Niektóre badania sugerują, że jej spożywanie może zmniejszać rozwój nowotworów. Jednocześnie warto wiedzieć, że dostępna jest w pestkach owoców sezonowych: moreli, wiśni, brzoskwini i jabłek. W pestkach mogą się jednak znajdować toksyczne związki cyjanowe. W związku z tym niektórzy naukowcy przestrzegają przed ich spożywaniem.