22 grudnia 2024

Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie jest to podstawa do tego, abyśmy cieszyli się dobrym zdrowiem przez długi czas, przez większość naszego życia. Naukowcy nie mają co do tego wątpliwości. Jeśli chcemy mieć zdrowe ciało i liczymy na to, że ominą nas choroby cywilizacyjne, a w szczególności przewlekłe, to powinniśmy zwrócić uwagę na to, jak jemy. Ze zdrowym odżywianiem związane są również inne aspekty, takie jak między innymi wpływ naszych wyborów konsumenckich na klimat. Zdrowe lub zdrowsze produkty warto kupować z głową w odpowiednich miejscach. Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu.

Zdrowe artykuły spożywcze – nabiał

Obecnie spożywamy bardzo dużo produktów, które potocznie nazywamy nabiałem. Czy zdrowe są takie artykuły spożywcze Nabiał są to produkty mleczne oraz jajka, czyli w zasadzie wszystko związane z mlekiem (samo mleko, jogurty, kefiry, sery itp.) nazywamy nabiałem? Bardzo często można usłyszeć opinię, że artykuły spożywcze nabiałowe są niezdrowe. Warto jest przyjrzeć się temu tematowi. Artykuły spożywcze nabiałowe, mogą być niezdrowe, ale to samo dotyczy w zasadzie wszystkich produktów spożywczych, jakie są obecne w naszej diecie, warzywa oraz owoce w to wliczając. Oczywiście zdecydowanie trudniej zaszkodzić sobie jedząc wielkie ilości warzyw i owoców, nie zmienia to faktu, że jednak jest to możliwe. Z tego wszystkiego wynika logiczny wniosek, że nie sam rodzaj produktu spożywczego nam szkodzi, ale jego ilość. Nabiał jest zatem zdrowy i zalecany w codziennej diecie, ale w odpowiedniej ilości.

Jakość nabiału

Nabiałowe artykuły spożywcze, podobnie jak i inne mogą się od siebie różnić jakością. W przypadku produktów spożywczych, których proces wytwarzania jest dłuższy, wpływ na ostateczną jakość ma zdecydowanie więcej parametrów. W przypadku artykułów spożywczych nabiałowych, które są produktem przetwórstwa mleka, najważniejszym (choć nie jedynym) czynnikiem jest mleko o odpowiedniej jakości. Jakość mleka jest zdecydowanie najbardziej uzależniona od tego, w jaki sposób mleko się pozyskuje. Mleko z hodowli przemysłowej zawsze będzie niższej jakości, niż jego odpowiedniki z hodowli o mniejszej skali produkcji. Jeśli z mleka produkujemy następnie jogurt lub sery, to sytuacja jest podobna.

Gdzie kupować nabiałowe artykuły spożywcze?

Nabiałowe artykuły spożywcze możemy kupić w wielu miejscach, od dyskontów i hurtowni, poprzez małe lokalne sklepiki lub sklepy dedykowane do handlu nabiałem. Możemy również skierować się w stronę sklepów online. Najważniejsze jest podczas kupowania nabiału, aby mieć sprawdzonych dostawców oraz producentów, więc będziemy musieli, tak czy siak, poświęcić trochę czasu na poczytanie o konkretnych producentach oraz degustację. Jak wiadomo każdy z nas, ma nieco inne gusta. Wybór produktów nabiałowych – na przykład serów jest na tyle duży, że samo kupienie żółtego sera nie jest sprawą łatwą.

Mięso

Mięso jest produktem spożywczym, który jest dla nas coraz bardziej dostępny, głównie z powodu coraz niższej jego ceny. Dietetycy przestrzegają jednak przed jedzeniem zbyt dużej jego ilości, mając na szczególnej uwadze jego czerwone odmiany, czyli wieprzowinę i wołowinę. Kilkadziesiąt lat temu (i nie mamy tutaj na myśli czasów PRL), mięso było sporo droższe niż obecnie i jedliśmy go zdecydowanie mniej. Wielu naukowców doszukało się w związku z tym połączenia zwiększonej konsumpcji mięsa i wzrostu zachorowań na choroby cywilizacyjne. Musimy zatem ograniczyć spożywanie (w szczególności czerwonego) mięsa, jeśli chcemy zachować dobre zdrowie. Dobrą alternatywą jest zastąpienie czerwonego mięsa artykułami spożywczymi, takimi jak nabiał. Nabiał jest zdrowszy i zapewnia duże wrażenia smakowe, co powoduje, że ograniczenie spożycia mięsa jest mniej dla nas dotkliwe.

Sprawy związane z klimatem

Klimat i żywienie nie kojarzy nam się bezpośrednio, ale spojrzenie bardziej szczegółowo na temat, pokaże nam, że nasze codzienne decyzje konsumenckie mają olbrzymi wpływ na klimat. Tradycyjnie za zmiany klimatyczne obciążamy spalanie paliw kopalnych, czyli największy wpływ na zmiany klimatyczne ma transport oraz zużycie energii elektrycznej. Wytwarzanie żywności wiąże się jednak bezpośrednio z transportem oraz bywa bardzo energochłonne. Za najbardziej szkodliwą dla środowiska naturalnego uważana jest produkcja mięsa. Sam rodzaj produktu nie jest jednak wszystkim. Kiedy idziemy do sklepu, to kupując jakikolwiek produkt, zastanówmy się nad tym, czy przypadkiem nie został on przywieziony z drugiego krańca świata. Dla przykładu mięso jest uważane za najbardziej szkodliwe, ale jedzenie egzotycznych owoców w środku sezonu owocowego w Polsce, również nie jest rozsądnym rozwiązaniem z punktu widzenia ekologii. Oczywiście nikt nie zmusza nas do tego, aby całą zimę nie jeść owoców, ale wtedy kiedy mamy wybór, lepiej jest jeść produkty wytworzone jak najbliżej miejsca, w którym żyjemy. Kiedy szukamy produktów spożywczych, warto również sprawdzić sobie ranking śladu węglowego. Wskaźnik ten pokazuje ile emisji CO2 do atmosfery, kosztowało nas wyprodukowanie danego produktu. Pozwala to na bardziej ekologiczne zakupy.